Masa serowa:
1 kg sera mielonego(u mnie z wiaderka),
25 dkg cukru,
2 cukry z wanilią,
5 jaj,
200 g jogurtu naturalnego,
300 g śmietany 12%,
80 g kaszy manny,
Sernik z kaszą manną i porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
skladniki zagniatamy na jednolite ciasto, w razie potrzeby dosypujemy więcej maki.Wylepiamy ciastem tortownicę sr 21 cm i podpiekamy spod przez ok 10 minut.
Masa serowa:
Jaja ucieramy z cukrami,dodajemy ser, smietanę, jogurt.Na koncu wsypujemy kaszę.Mieszamy tylko do momentu połączenia się składników.
3/4 masy wylewamy na podpieczony spod,posypujemy wypłukanymi i osuszonymi porzeczkami,zalewamy pozostała masą.
Piec ok 30 min w 180 stopniach i kolejne 30 minut w 160 stopniach.
Komentarze