Sernik z karmelizowanymi morelami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszny sernik z morelami.

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto kruche
    180 g mąki pszennej
    100 g margaryny zimnej
    60 g cukru
    1 żółtko
    1 łyżka śmietany kwaśnej
    Masa serowa
    0,5 kg twarożku waniliowego z wiaderka
    2 duże jajka
    70 g cukru
    1 budyń śmietankowy
    1 łyżeczka esencji waniliowej
    300 g świeżych moreli
    cukier 3 łyżki
    3 łyżki wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik z karmelizowanymi morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche;na stolnicę wysypać mąkę dodać żółtko,pokrojoną na kawałki margarynę,cukier,śmietanę i wszystko razem zagnieść.Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia .Ciastem wyłożyć dno oraz boki tortownicy na wys 3cm.Nakłuć widelcem i włożyć do lodówki. Masa serowa;do miski przełożyć ser,rozmieszać.Dodać cukier,żółtka,proszek budyniowy,esencję waniliową i wymieszać do połączenia się składników.Na końcu dodać ubite białka i powoli wymieszać.Na kruche ciasto wyłożyć połowę masy serowej,karmelizowane morele skórką do dołu,resztę masy serowej i na górę ułożyć kilka połówek moreli.Piec w 160 st około 1 godziny,przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem. Karmelizowane morele;na patelnie wysypać cukier dodać wodę i podgrzać do roztopienia się cukru a następnie dodać połówki moreli.Karmelizować po 2 min z każdej strony.Wyjąć morele do ostudzenia a powstały syrop pozostawić do polania sernika.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować