W wykonaniu banalnie prosty, w smaku rewelacyjny - możesz go zrobić z każdymi owocami, ja wykorzystałam jeżyny. Polecam sprawdzony przepis na sernik :)
1 godz. 10 min
Składniki:
twaróg zmielony 1/2 kg
śmietana 30 % 200 ml
cukier puder 3/4 szklanki
jajka 3 duże sztuki
mąka pszenna 3 łyżki
jeżyny 1/2 kg
cukier
galaretka 1 sztuka
śmietana 30 % 1 szklanka
Sernik z jeżynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Masa serowa: dwukrotnie zmielony twaróg przełożyć do miski, dodać pozostałe składniki, wymieszać.
Masę przelać do formy, piec w kąpieli wodnej 50 minut w 160 stopniach.
Po upieczeniu zostawić sernik w piekarniku do całkowitego wystudzenia, a następnie wstawić do lodówki.
2. Teraz pora na masę jeżynowo-śmietanową: jeżyny przesypać do garnka z cukrem i gotować aż uzyskamy konsystencję konfitury, dodać galaretkę, wymieszać, zdjąć z ognia i ostudzić.
3. Ubić śmietanę na sztywno, do schłodzonych jeżyn dodawać po łyżce ubitej śmietany, masę przełożyć na zimny sernik, wyrównać .
Komentarze