Sernik z jabłkami i żurawiną

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Idealna propozycja na nadchodzące Święta

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:


  • - ser na sernik (wielokrotnie mielony): 300 gramów
    - jabłko: 2 sztuki
    - suszona żurawina amerykańska: 2 łyżki
    - sok pomarańczowy: 2 łyżki
    - Jajko: 2 sztuki
    - sok gruszkowy: 50 mililitrów
    - mąka: 3 łyżki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - olej: 1 łyżeczka
    - cytryna (starta skórka): 1 sztuka
    - sól: 1 szczypta

Sernik z jabłkami i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka umyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plastry. Żurawinę wymieszać z sokiem pomarańczowym, dodać pokrojone jabłka
  • 2. Jajka, sok gruszkowy, ser, skórkę z cytryny, sól, mąkę i proszek do pieczenia wymieszać do uzyskania kremowej masy. Dodać pokrojone owoce.
  • 3. Żaroodporną formę nasmarować tłuszczem, przełożyć do niej masę serowo-jabłkową. Piec ok. 40 minut w temperaturze 180ºC. Sernik podawać z sosem waniliowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy