1.Spód:
W blenderze ucieramy płatki orkiszowe z masłem i cynamonem.
Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wykładamy utarte płatki.
2.Ser przekładamy do miski, dodajemy ziarenka wanilii, wino marsala, żółtka, szklankę cukru pudru, budyń, kaszkę orkiszową. Wszystko blendujemy na gładką masę. Ewentualnie dosładzamy wedle smaku.
3.Białka ubijamy z szczyptą soli na sztywną pianę. Usztywniamy cukrem pudrem.
4.Pianę delikatnie mieszamy z masą serową.
5.Do tortownicy wlewamy połowę masy serowej. Przesypujemy kawą Inką. Wlewamy resztę masy, na środku robimy górkę, gdyż sernika ma to do siebie, że po wystygnięciu opada.
6.Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 - 180 stopni C około godziny. Uwaga: Czas i temperatura pieczenia zależy w dużej mierze od mocy piekarnika.
7.Ciasto studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
8.Przestudzone ciasto polewamy czekoladą i posypujemy płatkami czekoladowymi lub inną dekoracją wedle smaku i gustu.
Komentarze