Sernik z Inką

0 (0 ocen)

Pyszny delikatny sernik z kawą zbożową Inką na kruchym spodzie z płatków orkiszowych.

Składniki:

  • tortownica 26 cm

    spód:
    około 200 g płatków orkiszowych
    100 g masła
    opcjonalnie cynamon

    masa serowa:
    1 kg sera twarogowego (u mnie z wiaderka)
    laska wanilii
    100 ml wina marsala
    6 jajek
    2 szklanki cukru pudru
    3 - 4 łyżki drobnej kaszki orkiszowej
    budyń waniliowy z białą czekoladą
    szczypta soli
    2 łyżki kawy zbożowej Inka

    tabliczka czekolady u mnie mleczna
    czekoladowe gwiazdki

Sernik z inką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód:
    W blenderze ucieramy płatki orkiszowe z masłem i cynamonem.
    Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wykładamy utarte płatki.
  • 2. Ser przekładamy do miski, dodajemy ziarenka wanilii, wino marsala, żółtka, szklankę cukru pudru, budyń, kaszkę orkiszową. Wszystko blendujemy na gładką masę. Ewentualnie dosładzamy wedle smaku.
  • 3. Białka ubijamy z szczyptą soli na sztywną pianę. Usztywniamy cukrem pudrem.
  • 4. Pianę delikatnie mieszamy z masą serową.
  • 5. Do tortownicy wlewamy połowę masy serowej. Przesypujemy kawą Inką. Wlewamy resztę masy, na środku robimy górkę, gdyż sernika ma to do siebie, że po wystygnięciu opada.
  • 6. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 - 180 stopni C około godziny. Uwaga: Czas i temperatura pieczenia zależy w dużej mierze od mocy piekarnika.
  • 7. Ciasto studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
  • 8. Przestudzone ciasto polewamy czekoladą i posypujemy płatkami czekoladowymi lub inną dekoracją wedle smaku i gustu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy