Sernik z gruszkami pod kokosową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować ciasto na wierzch kokosowy.
Wszystkie składniki dokładnie połączyć, uformować w kulę i włożyć do zamrażalnika na około 15 minut.
2.Gruszki obrać i oczyszczone pokroić w kostkę.
3.Margarynę utrzeć z cukrem, dodać jajko a na koniec mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Dokładnie wyrobić i wyłożyć na blachę.
Podpiec w piekarniku około 5 minut (w 180 stopniach) a następnie ułożyć na nim gruszki wymieszane z sokiem cytrynowym.
4.W międzyczasie przygotować masę serową.
Żółtka utrzeć z cukrem (na puszystą masę), dodać serek, proszek budyniowy, cukier waniliowy i dokładnie wymieszać.
Delikatnie połączyć z ubitymi na sztywno białkami.
Całość przełożyć na spód.
5.Na wierzch zetrzeć (na grubych oczkach tarki) schłodzone ciasto kokosowe.
Przykryć folią aluminiową (aby wiórki się nie przypaliły).
6.Piec 60 minut w 190 stopniach.
(Pod koniec pieczenia można odkryć.)
Komentarze