Sernik z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Jajka ucieram z cukrem , następnie dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszam mikserem.
Przelewam do małej formy 23 x 24 cm i piekę 25 minut w temp. 175 stopni C.
Masa serowa:
Najpierw moczę żelatynę w połowie szklanki wody.jajka ucieram na puch razem z cukrem.
Dodaje ser i miękką margarynę. Miksuję .
Żelatynę rozpuszczam w mikrofalówce dodaję do niej 1 łyżkę masy serowej, a następnie łączę z resztą masy.
Gdy masa zaczyna tężeć przelewam na wystudzone ciasto.
Chłodzę w lodówce.
Wierzch sernika polewam tężejącą galaretką rozpuszczoną uprzednio w połowie podanej na opakowaniu wody.
Wsadzam do lodówki jeszcze na około 2 -3 godziny.
Komentarze