Sernik z galaretką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Sernik na zimno. Przepis na pewno się przyda w okresie letnim. Wtedy możemy go urozmaicić świeżymi owocami z ogródka.

  • 2 godz.

Składniki:

  • BISZKOPT:

    120 g mąki pszennej
    80 g cukru kryształ
    2 jajka
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

    MASA SEROWA:

    100 g margaryny
    1 kg sera sernikowego z wiaderka
    4 jajka
    1/2 szklanka cukru kryształ
    30 g żelatyny

    WIERZCH :
    2 galaretki truskawkowe

Sernik z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Jajka ucieram z cukrem , następnie dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszam mikserem.
    Przelewam do małej formy 23 x 24 cm i piekę 25 minut w temp. 175 stopni C.


    Masa serowa:

    Najpierw moczę żelatynę w połowie szklanki wody.jajka ucieram na puch razem z cukrem.
    Dodaje ser i miękką margarynę. Miksuję .
    Żelatynę rozpuszczam w mikrofalówce dodaję do niej 1 łyżkę masy serowej, a następnie łączę z resztą masy.
    Gdy masa zaczyna tężeć przelewam na wystudzone ciasto.
    Chłodzę w lodówce.

    Wierzch sernika polewam tężejącą galaretką rozpuszczoną uprzednio w połowie podanej na opakowaniu wody.
    Wsadzam do lodówki jeszcze na około 2 -3 godziny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy