Sernik z dyni z polewą o smaku toffi

0 (0 ocen)

Wspaniały sernik z dodatkiem dyni, która w rzeczywistości w ogóle nie jest wyczuwalna w smaku. A polewa o smaku toffi dodaje sernikowi uroku...

Składniki:

  • Spód:
    200g herbatników,
    125g masła lub margaryny,
    szczypta cynamonu.

    Masa serowa;
    1kg obranej i wydrążonej dyni,
    800g półtłustego twarogu,
    5 jajek,
    250g cukru pudru,
    sok z 1/2 cytryny.

    Polewa:
    1/2 szkalnki cukru,
    50g masła lub margaryny,
    laska wanilii,
    szklanka śmietanki 30%.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik z dyni z polewą o smaku toffi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki zmielić w blenderze na pył. Dodać cynamon oraz stopione masło. Krótko zmielić, aż składniki sie połączą. Wylepić dno tortownicy o śr. 24cm. Schłodzić.
  • surowy sernik z dyni 2. Dynię pokroić w kostkę i gotować ok. 15minut we wrzątku, odcedzić. Ser zmielić, dodać dynię, cukier puder oraz sok z cytryny. Miksując, dodawać po jednym jajku. Masę wylać na przygotowany spód. Piec ok. 90min w temp. 150st. Ostudzić i wstawić na noc do lodówki.
  • 3. Cukier rozpuścić na wolnym ogniu, aż się rozpuści i lekko zbrązowieje. Dodać masło, mieszać, aż się rozpuści. Wlać śmietankę, dodać nasiona z laski wanilii. Gotować ok. 10 minut, aż masa zgęstnieje, często mieszając. Lekko ostudzić i wylać na wierzch sernika. Przechowywać w lodówce.

Porady

sernik, dynia, jesień, ser, polewa, toffi, cynamon, herbatniki, wanilia,

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować