Sernik z czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik rozgrzewamy do
180 °C. Formę smarujemy masłem.
Masło ucieramy z cukrem
i cukrem waniliowym na puszystą
masę. Ucierając, wbijamy
jajka i dodajemy obie mąki
z proszkiem do pieczenia. Formę
wypełniamy ciastem i pieczemy
ok. 20 min.
2.Czereśnie drylujemy. Oddzielamy
żółtka od białek. Masło
ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami. Białka ubijamy
na sztywną pianę. Do masy
dodajemy twaróg, następnie
mąkę ziemniaczaną, pianę
z białek i obtoczone w mące
czereśnie.
3.Ciasto smarujemy masą twarogową
i pieczemy 50 min. Po
upieczeniu trzymamy w wyłączonym
piekarniku 10 minut.
Komentarze