Sernik z czereśniami

4.49 (178 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To nasze rodzinne ciasto czerwcowe. Piekę je zawsze, gdy tylko czereśnie trochę stanieją. Wspaniale smakują z puszystą masą serową.

Składniki:

  • Ciasto ucierane:
    ● 100 g masła
    ● 125 g cukru (ok. 1/2 szkl.)
    ● 1 łyżka cukru waniliowego
    ● 2 jajka
    ● 150 g mąki
    ● 50 g mąki ziemniaczanej
    ● 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Wierzch:
    ● 1/2 kg czereśni
    ● 4 jajka
    ● 150 g masła
    ● 150 g cukru
    ● 2 łyżki cukru waniliowego
    ● 750 g chudego twarogu
    ● 100 g mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

4.49 (178 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik z czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik z czereśniami 1. Piekarnik rozgrzewamy do
    180 °C. Formę smarujemy masłem.
    Masło ucieramy z cukrem
    i cukrem waniliowym na puszystą
    masę. Ucierając, wbijamy
    jajka i dodajemy obie mąki
    z proszkiem do pieczenia. Formę
    wypełniamy ciastem i pieczemy
    ok. 20 min.
  • Sernik z czereśniami 2. Czereśnie drylujemy. Oddzielamy
    żółtka od białek. Masło
    ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami. Białka ubijamy
    na sztywną pianę. Do masy
    dodajemy twaróg, następnie
    mąkę ziemniaczaną, pianę
    z białek i obtoczone w mące
    czereśnie.
  • Sernik z czereśniami 3. Ciasto smarujemy masą twarogową
    i pieczemy 50 min. Po
    upieczeniu trzymamy w wyłączonym
    piekarniku 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czereśnie Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_06-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować