Cudowne połączenie smaków : słodka czekolada i kwaskowa żurawina. Na myśl przychodzą Święta.
2 godz.
Składniki:
1 kg półtłustego twarogu,
150 g cukru,
3 jajka,
3 żółtka,
2 łyżki budyniu śmietankowego (może też być waniliowy),
2 łyżeczki cukru waniliowego,
2/3 szklanki żurawiny (użyłam świeżej, ale może też być mrożona lub suszona) +do dekoracji,
100 g (tabliczka) czekolady z nadzieniem żurawinowym (może być bez nadzienia),
Spód:
200 g jasnych herbatników,
2 łyżki kakao,
100 g rozpuszczonego masła
Polewa:
100g (tabliczka) białej czekolady,
25 g masła lub 25 ml śmietanki kremówki
Sernik z czekoladą i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Herbatniki i kakao dokładnie zmiksować. W rondelku rozpuścić masło, przestudzić, dodać do zmiksowanych herbatników i dokładnie połączyć na jednolitą masę. Wyłożyć na dno wysmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (średnica 24 cm), dokładnie ugnieść i docisnąć przy brzegach. Wstawić do lodówki do schłodzenia.
2.Ser trzykrotnie zemleć. Jajka, żółtka, cukier i cukier waniliowy ubić na puszystą masę, dodać do niej ser oraz budyń i zmiksować. Następnie dodać żurawinę i posiekaną czekoladę. Delikatnie wymieszać.
3.Masę wyłożyć na herbatnikowy spód. Wygładzić. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (funkcja góra - dół) i piec przez godzinę. Ciasto studzić w lekko uchylonym piekarniku.
4.Przygotować polewę: na niewielkim ogniu rozpuścić masło w kąpieli wodnej (lub ogrzać śmietankę), dodać pokruszoną czekoladę, dokładnie wymieszać - do czasu całkowitego rozpuszczenia się czekolady i połączenia składników.
Wystudzone ciasto udekorować polewą i żurawiną.
Komentarze