Delikatnemu sernikowi z brzoskwiniami nikt się nie oprze,na spotkania z rodziną warto przygotować inny niż zwykle ten wzbogaciłam czekoladowymi kropelkami,na pewno zachwyci..:)
1 godz. 15 min
Składniki:
Ciasto na blaszkę 23/38cm
40 dag mąki pszennej
15 dag cukru
180 g margaryny
2-3 łyżki śmietany 18%
3 żółtka
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
1,2 kg twarogu półtłustego
100 g margaryny
2 budynie śmietankowe
1 szklanka mleka
8 jaj
1,5 szklanki cukru
sok z połówki cytryny
Dodatkowo:
100 g kropelek czekoladowych
1 puszka brzoskwiń
cukier puder do oprószenia
Sernik z czekoladowymi kropelkami i brzoskwinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: mąkę przesiać na stolnicę wymieszać z proszkiem do pieczenia,wsypać cukier,wbić żółtka,dodać śmietanę i margarynę zagnieść szybko kruche ciasto.Odkroić mniejszą połowę i włożyć do zamrażarki a resztą wylepić dno blaszki wyłożonej pergaminem.Na spód wysypać czekoladowe kropelki.
2.Masa serowa: Twaróg półtłusty zmielić w maszynce do mięsa wbić jajka,wlać budynie rozpuszczone w szklance mleka ,dodać margarynę,sok ze świeżo wyciśniętej połówki cytryny i zmiksować wszystko razem mikserem na najwyższych obrotach około 7 minut aż masa stanie się puszysta.Tak przygotowany sernik wylać na ciasto,wygładzić.
3.Brzoskwinie osaczyć z zalewy pokroić na ćwiarteczki ułożyć na wierzchu sernika,przykryć zmrożonym ciastem pokruszonym w palcach ewentualnie startym na tarce jarzynowej. Ciasto włożyć do piekarnika i piec 60 minut w temp 180*c. Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. zimne oprószyć pudrem przed podaniem można ozdobić listkami melisy cytrynowej. Smacznego!
Komentarze