Sernik z cytrynowym musem

0 (0 ocen)

  • 2 min

Rześkie połączenie słodyczy z lekką kwasotą cytryn... Godne polecenia!

  • 2 min

Składniki:

  • SERNIK:
    -1 kg sera sernikowego
    -530 ml mleka słodzonego skondensowanego
    -1 budyń waniliowy
    -2 łyżki mąki pszennej
    -1 łyżeczka cukru z prawdziwa wanilią
    -sok i skórka otarta z 1 cytryny
    -2 jaja

    MUS:
    -250g mascarpone
    -250g lemon curd

    DODATKOWO:
    -skórka otarta z 1 cytryny
    -migdały

Sernik z cytrynowym musem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SERNIK:
    Wszystkie składniki miksujemy razem i wylewamy na blaszkę (albo tortownica o śr, 26 cm, albo blaszka średnia kwadratowa 23x23 cm). Pieczemy w 170 st. C przez ok. 1 h 15 min.
    Upieczony sernik studzimy i wstawiamy do lodówki na przynajmniej kilka godzin.
  • 2. Mascarpone miksujemy z lemon curd. Wykładamy na sernik. Dekorujemy migdałami i otartą skórką cytrynową. Schładzamy.

Porady

Najlepszy jest po całej nocy spędzonej w lodówce.

Komentarze

Podobne przepisy