Sernik z cukinią i granatem

0 (0 ocen)

  • 60 min

wybuchowy sernik!

  • 60 min

Składniki:

  • 500 g sera białego
    1 mała cukinia
    1 mały ziemniak
    0,5 kubka cukru
    1 średnie jajko
    1 łyżka oleju rzepakowego
    1/4 kubka mleka
    100 g mąki pszennej
    70 g masła
    1 płaska łyżka cukru pudru
    1 łyżka lodowatej wody
    3 łyżki śmietany 12%
    0,5 granatu
    dżem wiśniowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik z cukinią i granatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaka obrać i ugotować go miękkości.

    Przyszykować blaszkę około 20 cm średnicy.

    Z mąki pszennej, masła, lodowatej wody i cukru pudru wyrobić ciasto. Wyłożyć nim spód blaszki, podziurkować widelcem. Piec w 200 stopniach przez 10 min.

    Posmarować podpieczony spód dżemem.

    Ziemniaka, obraną cukinię, cukier zmiksować z białym serem na gładką masę. Powoli dolewać mleko, olej rzepakowy, dodać żółtko. Na koniec dodać ubitą pianę z białka i delikatnie wmieszać. Wylać masę na podpieczony spód. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i od razu zmniejszyć do 180 stopni, piec 25 min.

    Po tym czasie wyciągnąć sernik, posmarować śmietaną 12% wymieszaną z łyżeczką cukru i włożyć z powrotem do piekarnika na jeszcze 15 min.

    Po wyciągnięciu posypać z wierzchu granatem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

sernik

To może cię zainteresować