Sernik z cukinią i granatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaka obrać i ugotować go miękkości.
Przyszykować blaszkę około 20 cm średnicy.
Z mąki pszennej, masła, lodowatej wody i cukru pudru wyrobić ciasto. Wyłożyć nim spód blaszki, podziurkować widelcem. Piec w 200 stopniach przez 10 min.
Posmarować podpieczony spód dżemem.
Ziemniaka, obraną cukinię, cukier zmiksować z białym serem na gładką masę. Powoli dolewać mleko, olej rzepakowy, dodać żółtko. Na koniec dodać ubitą pianę z białka i delikatnie wmieszać. Wylać masę na podpieczony spód. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i od razu zmniejszyć do 180 stopni, piec 25 min.
Po tym czasie wyciągnąć sernik, posmarować śmietaną 12% wymieszaną z łyżeczką cukru i włożyć z powrotem do piekarnika na jeszcze 15 min.
Komentarze