Jeden z moich ulubionych. Przepis na ten pyszny sernik dostałam od mojej teściowej. Jest bardzo puszysty, delikatny i wilgotny.
1 godz. 20 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki,
kostka masła,
5 żółtek,
3 łyżki cukru pudru,
1 ½ proszku do pieczenia,
Masa serowa:
1 ½ kg sera białego zmielonego,
1 budyń śmietankowy lub waniliowy,
1 szklanka cukru pudru,
kostka masła ( najlepiej zetrzeć na tarce),
2 jajka,
Pianka (pierzynka):
5 białek,
½ szklanki cukru,
1 budyń śmietankowy lub waniliowy,
Sernik z brzoskwiniami pod pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na ciasto razem zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną wyłożyć formę do pieczenia(z papierem do pieczenia), a drugą schłodzić w lodówce.
2.Wszystkie składniki na masę serową wymieszać razem. Całość wylać na wcześniej przygotowane ciasto.
3.Na masę serową układamy brzoskwinie
4.Ubijamy piane z 5 białek na sztywno, następnie dodajemy ½ szklanki cukru, jeszcze chwile ubijamy, dodajemy budyń, mieszamy wszystko dokładnie i wylewamy na brzoskwinie.
5.Na białka ścieramy drugą część ciasta (lub skubiemy na małe kawałki). Pieczemy w 180 stopniach około 50 min. Smacznego!
Porady
Długość pieczenie musimy dostosować do swojego piekarnika.
Komentarze