Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Tradycyjny sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście. Tym razem sernik zagościł na stołach w przedszkolu na Dzień Babci i Dziadka. Było wspaniałe przedstawienie, uśmiechnięte buźki dzieciaczków i uradowani dziadkowie. Wspólna zabawa zakończona pałaszowaniem pyszności, przygotowanych przez mamy.

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto kruche na formę o wymiarach 28 x 38 cm

    mąka pszenna 3 szklanki
    zimne masło 82 % tł. 200 g
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka
    cukier puder 1 łyżka
    zimna woda 3 łyżki
    żółtka z 5 dużych jaj
    Masa serowa

    ser twarogowy 1 kg
    śmietana 30 -36 % 330 ml
    żółtka z 3 jaj
    cukier kryształ 1 szklanka
    białka z 5 jaj
    skrobia ziemniaczana 4 łyżki
    cukier wanilinowy 16 g
    ponadto brzoskwinie w puszcze, masło i bułka tarta do formy, cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:

    Zimne masło kroimy w mniejszą kostkę. Mąkę, cukier puder mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy na stolnicę. Składniki sypkie siekamy z masłem do uzyskania kruszonki. Następnie robimy dołek, do którego dodajemy żółtka i zimną wodę. Wszystkie składniki ponownie siekamy i szybko zagniatamy. Jeśli posiadacie malakser to wszystkie składniki umieszczamy w misie i miksujemy do połączenia składników. Ciasto powinno być zwarte i gładkie. Dzielimy je na dwie części, owijamy folią spożywczą i mrozimy parę godzin, a najlepiej całą noc.
    Ser twarogowy mielimy dwukrotnie. Brzoskwinie odsączamy i kroimy w drobną kostkę. Żółtka ucieramy z 1/3 szklanki cukru na jasną, puszystą masę. Dodajemy partiami ser i miksujemy do połączenia składników. W dwóch miskach ubijamy na sztywno schłodzoną śmietanę kremówkę i białka z pozostałą ilością cukru. Do masy serowej partiami dodajemy kremówkę, ubite białka, mąkę ziemniaczaną i miksujemy na najniższych obrotach miksera.
    Formę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 °C. Połowę ciasta ścieramy na grubych oczkach tarki, wyrównujemy. Masę serową wylewamy na spód ciasta kruchego, brzoskwinie wykładamy na wierzch masy serowej, a na nie ścieramy drugą część ciasta kruchego. Pieczemy przez 50-60 minut. Po upieczeniu sernik pozostawiamy w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. Wystudzony sernik chłodzimy w lodówce przez całą noc. Przed podaniem oprószmy cukrem pudrem.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Ser biały Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować