Sernik z bezą i musem arbuzowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Słodycz sernika i bezy przełamana orzeźwiającym smakiem arbuza

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • CIASTO
    1 kostka Kasi
    3 szklanki mąki tortowej
    5 żółtek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3/4 szklanki cukru

    MASA SEROWA
    0,5 kostki Kasi
    1 kilogram sera śmietankowego w kostce
    1 jajko
    2 budynie śmietankowe z cukrem - proszek
    1 szklanka cukru

    BEZA
    5 białek
    1 szklanka cukru

    MUS ARBUZOWY
    ok 1 kilogram arbuza
    3 łyżeczki żelatyny
    5 łyżek wrzącej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik z bezą i musem arbuzowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO
    Wszystkie skłądniki dobrze razem zagnieść. Wyrobić jednolite ciasto. Podzielić na pół. Jedną część wyłożyć na blaszkę a drugą włożyć do zamrażarki.
  • 2. MASA SEROWA
    Wszystkie składniki razem z 0,5 kostki Kasi wrzucić do miski i razem dokładnie wymieszać.
  • 3. Z białek ubić na sztywno pianę. Dodać cukier i dokładnie wymieszać.
  • 4. Na surowe ciasto wyłożyć masę serową, na to pianę z białek i na pianę poskubać ciasto, które wcześniej schowaliśmy do zamrażarki. Piec 60 minut w 180 st C
  • 5. MUS ARBUZOWY
    Arbuza pokroić na mniejsze kawałki, oczyścić z pestek. Zblendować. Żelatynę rozpuścić we wrzątku, dobrze wymieszać i dodać do zblendowanego arbuza. Odstawić do ściągnięcia. Przestudzony sernik podawać z musem arbuzowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Arbuz Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować