Sernik z bezą i orzechami włoskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciastka pokruszyć na drobne kawałki i wymieszać z masłem orzechowym. Najlepiej pokruszone ciastka umieścić w garnku na ogniu wraz z masłem orzechowym, dzięki temperaturze szybciej się połączą. Piekarnik nagrzać do 175 stopni.
2.W misce miksera umieścić ser mascarpone i biały, delikatny, zmielony ser. Miksować do połączenia się serów. Następnie dodawać kolejno po jednym jajku, miksować po każdym przez około 15 sekund. Dodać 200 gram cukru, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Po dokładnym połączeniu sie wszystkich składników dodać rodzynki bądź suszone morele. Biszkopty przełożyć dżemem. Wylać część masy serowej na ciasteczkowy spód, ułożyć przełożone biszkopty i zalać resztą masy.
3.Wstawić sernik do piekarnika na 45 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec kolejne 45 minut.
4.Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodać resztę cukru. Wyjąc sernik z piekarnika i wylać na niego ubite białka, posypać orzechami włoskimi. Piec w temperaturze 100 stopni przez około 25 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika i wystawić do ostudzenia. Sernik wstawić na kilka godzin do lodówki, aby spód stwardniał.
Komentarze