Sernik z bezą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Polecam wszystkim miłośnikom serników i nie tylko!

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    2,5 szklanki mąki
    1 kostka masła
    2 żółtka
    5 łyżek cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa serowa:
    1 kg mielonego twarogu
    1 budyń waniliowy
    1/2 szklanki cukru
    1/2 kostki masła
    4 żółtka
    150 g rodzynek

    Beza:
    6 białek
    3/4 szklanki cukru

Sernik z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mąkę przesiewamy, dodajemy posiekane masło i pozostałe składniki. Szybko wyrabiamy. Owijamy folią i schładzamy w lodówce.
  • 2. Masa:
    W dużej misce ucieramy masło, dodajemy żółtka i miksujemy z cukrem, twarogiem i budyniem. Rodzynki przelewamy wrzątkiem, osuszamy i oprószamy mąką. Wrzucamy do masy serowej i mieszamy.
  • 3. Schłodzone ciasto kruche rozwałkowujemy. Wykładamy na blaszkę (25x36) wyłożoną papierem do pieczenia. Rozsmarowujemy masę serową.
  • 4. Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Wykładamy na masę serową. Pieczemy 45 minut w temp. 180°C. Studzimy w piekarniku przy otwartych drzwiczkach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy