Sernik z advocatem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Wyjątkowo smaczne półkruche ciasto i fantastycznie puszysta i delikatna masa serowa, za którą wszyscy przepadają. Jest to ciasto, które robię od lat i za każdym razem znika ze stołu w mgnieniu oka.

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Ciasto:

    200g miękkiego masła
    3 żółtka
    1/2 szklanki drobnego cukru
    4 łyżki mleka
    1 1/2 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cukru waniliowego

    Masa serowa:

    1kg tłustego mielonego twarogu
    200g masła (stopionego)
    1 szklanka cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    4 żółtka
    1 budyń śmietankowy (w proszku)
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 szklanki advocata

    Do dekoracji:

    250g serka mascarpone
    190g śmietanki kremówki
    2 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik z advocatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dno torownicy o średnicy 28cm wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować cienko masłem. Piekarnik nagrzać do 180°C.
  • 2. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawać po jednym żółtku i dokładnie utrzeć. Kolejne żółtko dodajemy dopiero wtedy, gdy poprzednie dobrze połączy się z masą. Dodać mleko, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia i dokładnie zagnieść ciasto dłońmi. Będzie nieco lepiące, ale tak ma być. Ciastem wyłożyć dno tortownicy. Ze względu na konsystencję ciasta, to zadanie jest nieco utrudnione, ale można sobie pomóc zanurzając dłonie w mące. W ten sposób ciasto nie będzie kleiło się do dłoni. Rozłożone ciasto obsypać mąką ziemniaczaną. Zapobiegnie to wchłanianiu masy serowej, która będzie dość rzadka.
  • 3. Przygotować masę serową. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać roztopione i schłodzone masło. Potem ser, mąkę ziemniaczaną i budyń. Wszystko dokładnie wymieszać mikserem. Na końcu dodać advocat i cukier waniliowy. Masa będzie dość płynna.
  • 4. Masę serową przelać na przygotowany wcześniej spód. Wstawić do piekarnika i piec przez około 60 minut. Boki gotowego ciasta powinny być ścięte, ale środek może pozostać nieco „trzęsący”. Wyłączyć grzanie w piekarniku, uchylić drzwiczki i pozostawić sernik do całkowitego wystudzenia. Potem wstawić do lodówki.
  • 5. Przygotować dekorację. Serek mascarpone i śmietankę kremówkę wymieszać. Zacząć ubijać na wolnych obrotach miksera, a po chwili dodać cukier puder i dalej ubijać do uzyskania sztywnego kremu. Gotowym kremem dekorować sernik według uznania.

Porady

1. Zamiast advocata można użyć po prostu pełnotłustego mleka. 2. Jeśli nie chcecie przygotowywać dekoracji z mascarpone, można też zrobić inną. Na przykład kokosową, do której wykorzystamy pozostałe białka: 6 białek 200g kokosu 6 łyżek cukru Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i kokos i delikatnie ale dokładnie wymieszać. Gotową masę przełożyć na SUROWĄ masę serową i równomiernie rozłożyć widelcem. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 60 minut.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować