Ziemniaki w masie serowej, których obecności nikt nawet się nie domyśli, sprawiają, że sernik jest mazisty i ciężki, a nie suchy. Dłużej zachowuje świeżość. Tanim kosztem mamy dużą porcję bardzo smacznego ciasta.
1 godz. 30 min
Składniki:
CIASTO:
mąka krupczatka - 300 g
zimne masło – 100 g
smalec – 1 łyżeczka
jajko – 1 sztuka
cukier puder – 100 g
gęsta kwaśna śmietana – 2 łyżki
proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki
MASA SEROWA:
twaróg tłusty – 1,25 kg
ugotowane ziemniaki – 1/2 kg
jajka – 5 sztuk
drobny cukier – 1 szklanka
miękkie masło – 3,5 łyżki
kandyzowana skórka pomarańczowa – 100 g
Sernik z ziemniakami na kruchym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO: mąkę przełożyć na stolnicę, dodać pozostałe składniki i posiekać nożem, a następnie energicznie zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki.
2.Po tym czasie ciastem wylepić dno formy o wymiarach 24x36 cm. Dość gęsto nakłuć je widelcem, nakryć arkuszem papieru do pieczenia, obciążyć kulkami porcelanowymi i piec 10 minut w nagrzanym do 170°C piekarniku. Następnie usunąć papier oraz kulki i piec kolejne 5 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystudzenia.
3.MASA SEROWA: ser i ziemniaki dwukrotnie zmielić w maszynce. Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty krem, dodać miękkie masło i dokładnie zmiksować. Dodać zmielony ser i ziemniaki i krótko zmiksować, tylko do połączenia składników. Wsypać kandyzowaną skórkę pomarańczową i wymieszać.
4.Białka ubić na sztywną pianę, dodawać partiami do masy serowej i delikatnie wymieszać szpatułką.
5.Masę serową przelać do formy na wcześniej podpieczone ciasto. Wstawić do nagrzanego do 150°C piekarnika i piec 75 minut. Następnie lekko uchylić drzwiczki i zostawić sernik w stygnącym piekarniku. Następnie ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.
6.Śmietanę kremówkę przelać do rondelka i mocno podgrzać, dodać połamaną czekoladę. Wymieszać, aż czekolada się rozpuści i polać nią wystudzone ciasto. Stygnącą czekoladę posypać wiórkami kokosowymi.
Komentarze