Sernik z wiśniami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Sernik babci Stasi

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    30dkg mąki pszennej
    1/2 kostki margaryny
    3 żółtka
    3 łyżki cukru
    2 łyżki śmietany
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    oliwa do posmarowania blachy i bułka tarta do posypania blachy

    Masa serowa:
    Twaróg sernikowy w kubełku 1kg
    1/2 kostki margaryny
    1szkl cukru
    3 jaja
    3 białka
    1 budyń śmietankowy
    szczypta soli
    wiśnie
    galaretka cytrynowa
    3 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche:
    Mąkę przesiać z proszkiem na stolnice. Do mąki dodać żółtka, cukier,śmietanę i pokruszoną margarynę, Zagnieść ciasto. Rozwałkować prostokąt i umieścić w posmarowanej oliwą i posypaną bułką tartą blachę. Piec 180C 20min.

    Masa serowa:
    Żółtka utrzeć z łyżką cukru. Białka ubić ze szczyptą soli i 1szkl cukru. Margarynę roztopić. Do sera dodać żółtka, budyń w proszku, roztopioną margarynę i białka. Wymieszać mikserem.

    Na podpieczone ciasto wyłożyć masę serową. Piec 180C 50min.

    Galaretkę cytrynową rozrobić w 1 i 1/2szkl gorącej wody i 3 łyżkami cukru. Gdy zacznie tężeć polać ostudzony sernik. Na wierzchy ułożyć wydrylowane wiśnie.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować