sernik z truskawkami (na jogurtach greckich)

4.5 (146 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób

Prosty i szybki do zrobienia sernik z truskawkami pieczonymi i świeżymi. Idealny przepis na zbliżający się sezon truskawkowy. Upiekłam go w małej tortownic ale można upiec o nieco większej bo wszedł bardzo wysoki. Dodatkowo sernik można wykończyć bitą śmietaną a na nią ułożyć truskawki.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • *mała tortownica 16 cm:
    Składniki:
    700 g jogurtu greckiego
    3/4 szklanki cukru pudru
    1/3 szklanki oleju
    4 jajka
    2 opakowania budyniu waniliowego
    300 g truskawek
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Sernik z truskawkami (na jogurtach greckich) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sernik z truskawkami 1. Dno blaszki do pieczenia wyłożyć papierem, boki wysmarować masłem i posypać mąką. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na białą masę, dodać jogurt, olej i budynie, dokładnie zmiksować. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z masą jogurtową. Truskawki pokroić na połówki, część odłożyć do dekoracji. Odrobinę ciasta wyłożyć na dno blaszki, ułożyć na nim część pokrojonych truskawek. Wylać resztę masy jogurtowej i na wierzchu także ułożyć truskawki.
  • sernik po upieczeniu 2. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około godziny. Dokładnie wystudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem i udekorować świeżymi truskawkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować