Bardzo smaczny, kremowy sernik z dodatkiem owoców truskawek i galaretki.
3 godz.
Składniki:
Sernik z truskawkami i galaretką
SKŁADNIKI: (tortownica o średnicy 25cm, czas przygotowania: ok. 1,5 godziny + czas oczekiwania)
SPÓD:
1/2 masła lub margaryny
2 żółtka
125g cukru pudru
1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
2 szkl. mąki
Wszystkie składniki usiekać na stolnicy i szybko zagnieść ciasto. Schłodzić 30 minut w lodówce. Rozwałkować i podpiec w nagrzanym piekarniku w 180'C przez ok .15 minut.
SER:
1000g gotowego,mielonego sera lub serka wiejskiego typu ,,Philadelphia"
2 jajka
4 żółtka
200g cukru lub 3 łyżki słodzika w płynie
szczypta soli
1 budyń waniliowy lub 1 łyżkę mąki ziemniaczanej (czubatą)
1 łyżka masła
cukier waniliowy
Dodatkowo:
2 opakowania truskawkowych galaretek
ok. 500g świeżych truskawek
Sernik z truskawkami i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Galaretka:
Przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu. Poczekać, aż lekko stężeje.
2.SPÓD:
Wszystkie składniki usiekać na stolnicy i szybko zagnieść ciasto. Schłodzić 30 minut w lodówce. Rozwałkować i podpiec w nagrzanym piekarniku w 180'C przez ok .15 minut.
3.SER
W dużej misce zmiksować jajka, żółtka, cukier na puszysty krem kogel-mogel.
Do gotowego dodać budyń oraz masło i wszystko razem dokładnie zmiksować.
Następnie dodać ser i dokładnie wymieszać.
Wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać.
Piec w nagrzanym piekarniku w 160'C przez ok. 60 minut.
4.Przed wyjęciem sprawdzić środek sernika, dotykając opuszkami placów. Środek nie może być płynny. Nożem obkroić boki, aby sernik nie popękał w czasie studzenia i pozostawić przez pół godziny w ciepłym piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach.
Po tym czasie wyjąć z piekarnika i poczekać, aż całkiem ostygnie w tortownicy.
5.Truskawki umyć. Wybrać 4-5 dużych owoców, lekko kwadratowych. Przekroić wzdłuż i ułożyć na środku sernika na kształt kwiatu (stroną przekrojoną do góry).
Wokół truskawkowego kwiatu układamy pozostałe owoce (jeśli są bardzo duże możemy przekroić na połówki).
Całość zalewamy, tężejącą galaretką. Zostawiamy w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce, aż galaretka dobrze zastygnie.
Smacznego!
Komentarze