Sernik z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Formę wykładam papierem do pieczenia.Na dno układam słone krakersy.Oddzielam białka od żółtek.Białka wstawiam do lodówki.Żółtka ubijam z cukrem i c.waniliowym na puszystą masę,dodaję ser budyń i kefir.W misce ubijam śmietanę .Białka ubijam z dodatkiem szczypty soli.Do masy dodaję ubitą śmietanę i pianę z białek, wszystko delikatnie mieszam.Sernik piekę w temp.180 stopni przez 50 min. potem zmniejszam temp.do 150 i jeszcze 15 minut,zostawiam sernik w wyłączonym piekarniku przez około 2 godziny.Do garnka wlewam pół litra soku truskawkowego dodaję truskawki i na delikatnym gazie doprowadzam do wrzenia,kisiel rozrabiam w pół szklanki soku dodaję do gotujących się truskawek -zagotowuję ,jak kisiel zgęstnieje odstawiam .sernik wyjmuję z piekarnika wkładam do lodówki na 2 godziny po tym czasie na wierzch kładę kisiel z truskawkami.
WAŻNE ! aby nie kłaść truskawek na ciepły sernik, najlepiej zrobić
wieczorem sernik a rano dokończyć.
Komentarze