sernik z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

uwielbiam serniki zarówno klasyczne jak i z owocami

  • 2 godz.

Składniki:

  • jajka 4 sztuki
    cukier 1/2 szklanki
    cukier wanilinowy 1 sztuka
    śmietana 30 % 0,5 litra
    budyń śmietankowy 1 sztuka
    kefir 1 szklanka
    kisiel truskawkowy 2 opak
    truskawki około 1 kg
    sok truskawkowy 1/2 litra
    sok truskawkowy 1/2 szklanki
    krakersy 1 opakowanie
    ser biały 1 (twarogowy)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę wykładam papierem do pieczenia.Na dno układam słone krakersy.Oddzielam białka od żółtek.Białka wstawiam do lodówki.Żółtka ubijam z cukrem i c.waniliowym na puszystą masę,dodaję ser budyń i kefir.W misce ubijam śmietanę .Białka ubijam z dodatkiem szczypty soli.Do masy dodaję ubitą śmietanę i pianę z białek, wszystko delikatnie mieszam.Sernik piekę w temp.180 stopni przez 50 min. potem zmniejszam temp.do 150 i jeszcze 15 minut,zostawiam sernik w wyłączonym piekarniku przez około 2 godziny.Do garnka wlewam pół litra soku truskawkowego dodaję truskawki i na delikatnym gazie doprowadzam do wrzenia,kisiel rozrabiam w pół szklanki soku dodaję do gotujących się truskawek -zagotowuję ,jak kisiel zgęstnieje odstawiam .sernik wyjmuję z piekarnika wkładam do lodówki na 2 godziny po tym czasie na wierzch kładę kisiel z truskawkami.
    WAŻNE ! aby nie kłaść truskawek na ciepły sernik, najlepiej zrobić
    wieczorem sernik a rano dokończyć.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować