Sernik z truskawkową masą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT JASNY: Białka ubić na sztywną pianę, dodając na końcu cukier i żółtka. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, połączyć delikatnie z masą jajeczną.
2.BISZKOPT CIEMNY: Biszkopt ciemny upiec w ten sam sposób jak biszkopt jasny (tylko do mąki dodać jeszcze kakao).
3.WKŁADKA SEROWA: Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku, twaróg i budyń. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie połączyć w całość. Upiec w tej samej blaszce co biszkopty.
4.MASA BUDYNIOWA: Z podanych składników (oprócz masła) ugotować budyń. Suchy proszek galaretki wsypać pod koniec gotowania budyniu. Masło utrzeć i połączyć z przestudzonym budyniem.
5.MASA OWOCOWA: Większe truskawki pokroić, przełożyć do garnka, posypać cukrem i rozprażyć na wolnym ogniu. Wsypać do tego proszek galaretki, dokładnie wymieszać aż się wszystko połączy, przestudzić.
6.PRZEŁOŻENIE CIASTA: biszkopt ciemny - połowa masy budyniowej - wkładka serowa - druga połowa masy budyniowej – tężejące truskawki- biszkopt jasny - tężejące truskawki.
Porady
Warto zrobić obręcz z folii lub papieru do pieczenia aby masa truskawkowa nie spłynęła zanim zastygnie.
Komentarze