sernik w orzechowym biszkopcie

5 (193 ocen)

  • 2 godz.

To popisowe ciasto mojej mamy. Wykwintny, elegancki sernik na specjalne okazje. Trochę czasochłonny, ale warto nad nim popracować. Inny niż klasyczne serniki, bo ser pieczony jest osobno, wstawiony w orzechowy blat a do tego przełożony kremem śmietanowym. Obowiązkowy na chrzcinach i komuniach.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ser:

    60 dag sera mielonego
    30 dag cukru pudru
    6 jajek
    1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1/2 kostki masła
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Ciasto orzechowe:

    6 jaj
    1 szklanka cukru
    10 dag tartych orzechów
    łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 szklanki mąki krupczatki
    1/3 szklanki maki ziemniaczanej
    1/2 kostki masła stopionego i wystudzonego

    Krem:

    6 łyżek cukru pudru
    1 kostka masła
    1 szklanka gęstej śmietany najlepiej 18%

    Dodatkowo:

    polewa
    orzechy
Wystaw ocenę:

5 (193 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Serniki Desery Biszkopty

Sernik w orzechowym biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka utrzeć z cukrem, dodawać po trochę sera i stopioną i wystudzona margarynę. Mieszając łyżką dodać mąkę z proszkiem i pianę ubitą z białek. Piec na pergaminie ok godziny. Wystudzić, najlepiej piec dzień wcześniej.
  • 2. Ciasto przygotować tak jak na biszkopt. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, mąki, masło. piec ok 20-30 minut, po wystudzeniu przekroić na połowę.
  • 3. Masło utrzeć z pudrem, dodawać po łyżce śmietany. Miksować bardzo wolno i nie za długo, bo masa może się zwarzyć.
  • 4. Złożenie ciasta:
    1/2 ciasta orzechowego- 1/2 kremu- ser- krem- ciasto biszkoptowe- polewa
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Orzechy Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować