Sernik w bezowej czapie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, zawinąć w folię
,wstawić na 30 minut do lodówki.
Ciasto rozwałkować na placek . Włożyć do natłuszczonej tortownicy (
24-26 cm). Brzegi ciasta docisnąć do obręczy tortownicy . Ciasto
po-nakłuwać widelcem.
2.Masa serowa:
Stopić margarynę, ostudzić . Żółtka jaj utrzeć z cukrem pudrem,
cukrem waniliowym na puch Następnie dodać twaróg sernikowy, budyń
śmietankowy i dalej miksować do połączenia wszystkich składników.
Dolać płynną margarynę i kawałki odsączonych ananasów , wymieszać.
Na koniec dodajemy pianę ubitą z pozostałych białek , połączyć
drewnianą łyżką.
Na ciasto wlać masę serową
3.Włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 stopni, piec 60 minut.
4.Beza : Białka z cukrem ubijamy na sztywno. Po 45 minutach pieczenia
powstałą bezą posmarować sernik. Ponownie wstawić do piekarnika,
dopiec do końca.
Przed podaniem ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Komentarze