Sernik w wersji tiramisu

5 (192 ocen)

  • 60 min

połączenie wilgotnego murzynka, sernika i kawy, to chyba raj na ziemi :)

  • 60 min

Składniki:

  • CIASTO:
    - pół kostki margaryny
    - pół szklanki cukru
    - 2/3 szklanki mąki
    - pół łyżeczki proszku do pieczenia
    - tabliczka czekolady rozpuszczona z 2 łyżkami wody
    - kawa rozpuszczalna – ok. 3 -4 łyżeczki
    - kakao - 2 łyżki
    - 2 jajka
    - łyżka amaretto

    PRZEŁOŻENIE:
    - okrągłe biszkopty
    - nasącz z kawy i Amaretto

    MASA SEROWA:
    - 1 kg twarogu
    - 4 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
    - 200 g margaryny
    - szklanka cukru
    - 5 łyżek kaszy manny
    - budyń waniliowy lub śmietankowy lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    - aromat migdałowy
    - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

5 (192 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery Tiramisu

Sernik w wersji tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Aby zrobić ciasto należy zmiksować ostudzoną czekoladę z margaryną i cukrem, dodać do masy mąkę z proszkiem, kawę, kakao i na koniec dodać tez jajka. Wylać na dużą blachę wysmarowaną tłuszczem, powciskać lekko biszkopty.
  • 2. Teraz czas na ser. Trzeba więc ucierać margarynę z cukrem i żółtkami. Dodać aromat, kaszę, proszek i mąkę. Stopniowo dodawać twaróg, a potem wymieszać z ubitą osobno pianą z białek.
  • 3. Ciasto czekoladowe podpiec 8-10 minut w piecu nagrzanym do 180 stopni.
    Wyciągnąć blaszkę i nasączyć biszkopty naparem z kawy i Amaretto. Na tak przygotowany spód wyłożyć masę sernikową.
  • studzony sernik 4. Piec około 50 - 60 minut w 180 stopniach. Studzić sernik w otwartym piekarniku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Amaretto Czekolada Sery Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować