Sernik truskawkowo-maślankowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tortownicę o średnicy 28 cm włożyć folią spożywczą,na dno wysypać ciasteczka, a boki obłożyć połówkami truskawek.
2.Umyte truskawki zmiksować na mus z cukrem.
Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej w niewielkiej ilości wody (1/3 szklanki).
Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder, następnie po łyżce serek, powoli dolać maślankę i mus z truskawek, a na końcu wystudzoną żelatynę.
Masę wstawić na chwilę do lodówki, gdy zacznie tężeć delikatnie wylać na spód z ciasteczek.Odstawić do stężenia.
3.Galaretki rozpuścić we wrzątku,wystudzić.
Truskawki zmiksować i połączyć z chłodną galaretką.Tężejące wylać na sernik i jeszcze raz schłodzić.
Komentarze