Sernik truskawkowo-maślankowy

0 (0 ocen)

Pyszny,pachnący truskawkami sernik, szybki w wykonaniu, najtrudniejsze jest czekanie na to, aż się schłodzi : )

Składniki:

  • Spód:
    250 g drobnych ciasteczek w czekoladzie
    12 dużych truskawek

    Sernik:
    330 ml śmietanki 30%
    2 łyżki cukru pudru
    400 g serka waniliowego
    1 szklanka maślanki truskawkowej
    400 g truskawek
    1/2 szklanki cukru kryształu (najlepiej drobnego)
    3 płaskie łyżki żelatyny

    Wierzch:
    250 g truskawek
    2 galaretki truskawkowe
    350 ml wrzątku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sernik truskawkowo-maślankowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Spód do sernika 1. Tortownicę o średnicy 28 cm włożyć folią spożywczą,na dno wysypać ciasteczka, a boki obłożyć połówkami truskawek.
  • 2. Umyte truskawki zmiksować na mus z cukrem.
    Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej w niewielkiej ilości wody (1/3 szklanki).
    Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder, następnie po łyżce serek, powoli dolać maślankę i mus z truskawek, a na końcu wystudzoną żelatynę.
    Masę wstawić na chwilę do lodówki, gdy zacznie tężeć delikatnie wylać na spód z ciasteczek.Odstawić do stężenia.
  • 3. Galaretki rozpuścić we wrzątku,wystudzić.
    Truskawki zmiksować i połączyć z chłodną galaretką.Tężejące wylać na sernik i jeszcze raz schłodzić.

Porady

Taki sernik można wykonać na cienkim biszkopcie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Maślanka Ser biały Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować