Sernik truskawkowo-mandarynkowy na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozrabiamy 2 galaretki cytrynowe zalewając dwoma szklankami wrzącej wody, dokładnie mieszamy, żeby galaretki dobrze się rozpuściły, odstawiamy do ostudzenia. Gdy galaretki będą miały konsystencję kisielu wlewamy do miski z serkiem homogenizowanym i dobrze mieszamy. Po wymieszaniu wlewamy masę do foremki wcześniej wyłożonej herbatnikami. Wymyte, przekrojone na połówki truskawki zanurzamy w warstwie serowej. Wstawiamy do lodówki żeby stężała masa serowa. W między czasie rozrabiamy 2 wiśniowe galaretki w pół litra wrzącej wody, mieszamy do rozpuszczenia się galaretek. Odstawiamy do ostudzenia. Gdy galaretki będą miały konsystencję kisielu wlewamy na wierzch zastygniętej masy serowej. Układamy warstwę z plasterka i kawałków mandarynki, bez skórki, i zalewamy kolejną tężejącą galaretką z kiwi. Formę wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie wykładamy sernik z formy na duży talerz i kroimy w kawałki.
Komentarze