Sernik truskawkowo-jeżynowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Połączenie lekkieg sernika i letnich smaków

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kg serka twarogowego
    0,5 szkl cukru
    2 budynie waniliowe
    8 łyżek oleju
    5 jajek
    150 g kruchych ciasteczek
    4 łyżki masła
    0,5 kg truskawek
    150 g jeżyn

Sernik truskawkowo-jeżynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasteczka rozkruszamy. Masło rozstapiamy i łączymy z ciasteczkami. Wykładamy nimi spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do lodówki na 15 min.
  • 2. Serek, cukier, jajka, budynie i olej razem miksujemy. Truskawki przekrajamy na pół lub na 4 (w zależności od ich wielkości). Wrzucamy do masy serowej i razem delikatnie mieszamy łyżką.
  • 3. Masę serową przelewamy na spód ciasteczkowy i układamy na wierzchu jeżyny. Pieczemy ok. 80 min. w 180 stopniach.

Komentarze

Podobne przepisy