SERNIK WIEDEŃSKI POD MIGDAŁOWĄ PIERZYNKĄ

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tradycyjny sernik pieczony bez spodu, ale w wersji bardzo wykwintnej: upieczony pod maślano-jajeczną pierzynką z płatkami migdałowymi.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    - masło (miękkie): 20 dekagramów
    - twaróg sernikowy mielony: 1 kilogram
    - jaja: 4 sztuki
    - cukier: 1 szklanka
    - budyń śmietankowy/opakowanie: 1 sztuka
    - skórka z połowy cytryny: 1 sztuka
    MASA MAśLANO-JAJECZNA:
    - masło (miękkie): 10 dekagramów
    - cukier: 0.5 szklanki
    - jaja: 2 sztuki
    - cukier waniliowy opakowanie: 1 sztuka
    - mąka kukurydziana (czubata łyżka): 1 łyżka
    - płatki migdalów: 10 dekagramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik wiedeński pod migdałową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SER:
    Masło i cukier utrzeć na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku i po łyżce sera i nadal ucierać. Pod koniec dodać budyń oraz startą skórkę z cytryny.

    Masę przelać do formy wyłożonej papierem (u mnie tortownica 26 cm).
  • 2. MASA:
    Masło i cukry utrzeć na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku, na koniec dodać mąkę kukurydzianą.

    Masę równomiernie rozlać na masę serową, wierzch posypać płatkami migdałowymi.
  • Sernik wiedeński 3. Piec około około 60 minut przy temperaturze 180 stopni.

    Studzić w uchylonym piekarniku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Płatki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować