Sernik wiedeński – to pierwszy sernik jaki kiedykolwiek wykonałam w swoim życiu! Myślę, że oscyluje to w okresie 1 lub 2 klasy gimnazjum :) Może nie wychodził od razu fantastyczny, ale od czegoś trzeba przecież zacząć!
1 godz. 10 min
Składniki:
Ciasto:
250 g mąki
½ kostki margaryny
1 żółtko
50 g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg sera z wiaderka
7 jajek
1 białko
16 g cukru waniliowego
25 dag cukru pudru
5 dag rodzynek
1 łyżka soku z cytryny
Sernik wiedeński- klasyk wśród serników! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ze wszystkich składników ugniatamy kruchy spód. Przekładamy na foremkę i pieczemy w piekarniku przez 10-15 minut w temp. 180 stopni.
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy do osiągnięcia sztywnej piany z dodatkiem szczypty soli. W osobnym naczyniu miksujemy żółtka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Następnie dodajemy po łyżce sera do ubitych żółtek. Dodajemy pianę z białek i mieszamy delikatnie łyżką do połączenia się masy serowej.
Masę serową nakładamy na podpieczony spód i ponownie wkładamy do piekarnika na ok 55 minut.
Komentarze