Sernik wiedeński- klasyk wśród serników!

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Sernik wiedeński – to pierwszy sernik jaki kiedykolwiek wykonałam w swoim życiu! Myślę, że oscyluje to w okresie 1 lub 2 klasy gimnazjum :) Może nie wychodził od razu fantastyczny, ale od czegoś trzeba przecież zacząć!

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto:

    250 g mąki
    ½ kostki margaryny
    1 żółtko
    50 g cukru pudru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa serowa:

    1 kg sera z wiaderka
    7 jajek
    1 białko
    16 g cukru waniliowego
    25 dag cukru pudru
    5 dag rodzynek
    1 łyżka soku z cytryny

Sernik wiedeński- klasyk wśród serników! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze wszystkich składników ugniatamy kruchy spód. Przekładamy na foremkę i pieczemy w piekarniku przez 10-15 minut w temp. 180 stopni.

    Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy do osiągnięcia sztywnej piany z dodatkiem szczypty soli. W osobnym naczyniu miksujemy żółtka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.

    Następnie dodajemy po łyżce sera do ubitych żółtek. Dodajemy pianę z białek i mieszamy delikatnie łyżką do połączenia się masy serowej.

    Masę serową nakładamy na podpieczony spód i ponownie wkładamy do piekarnika na ok 55 minut.

Komentarze

Podobne przepisy