Sernik wiedeński

0 (0 ocen)

Pyszny , prosty i zawsze się sprawdza.( przepis podpatrzony z gazety przyjaciółka ).

Składniki:

  • Składniki na ciasto :
    30 dag mąki
    1 cukier waniliowy
    20 dag masła
    10 dag cukru pudru
    3 żółtka
    1 łyżeczka proszku

    Masa serowa:
    1 kg sera tłustego 3 krotnie mielonego
    6 jajek
    1,5 szkl cukru
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki kaszy manny
    1 budyń waniliowy
    1/2 kieliszka rumu





Sernik wiedeński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników na ciasto zagnieść ciasto , rozwałkować i przełożyć do formy 30 /30 wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 2. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem , partiami dodawać twaróg kaszę manną , budyń i rum .wymieszać . Dodać ubite białka i wymieszać delikatnie łyżką .
  • 3. Masę serową przełożyć na ciasto .
  • 4. Piekarnik rozgrzać do temp 170 st, piec około 1 godziny , następnie wyłączyć piekarnik i lekko uchylić drzwiczki , w ten sposób ostudzić sernik.
  • 5. Po ostygnięciu sernik można : polukrować ,posypać cukrem pudrem lub polać polewa czekoladową.

Porady

Sernik można upiec także w dużej tortownicy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy