Sernik wiedeński

0 (0 ocen)

Sernik przypomina mi smaki mojego dzieciństwa, bo dokładnie taki sam sernik piekła moja mama, gdy byłam mała;)))

Składniki:

  • Ciasto:
    125g masła lub margaryny,
    2 jajka,
    1/2 szklanki cukru,
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
    szklanka mąki pszennej,
    łyżeczka proszku do pieczenia.

    Masa serowa:
    1kg półtłustego twarogu,
    5 jajek,
    cytryna,
    1 i 1/3 szklanki cukru,
    budyń śmietankowy,
    2 krople aromatu cytrynowego,
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli,
    125g masła lub margaryny.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik wiedeński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać jajka oraz posiekane masło. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Następnie wylepić dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 23x33cm. Nakłuć widelcem.
  • 2. Ser zmielić. Miękkie masło utrzeć z cukrem oraz żółtkami na gładką masę. Stopniowo dodawać zmielony ser. Dodać sproszkowany budyń, sok oraz skórkę z 1/2 cytryny, proszek do pieczenia i 2 krople aromatu cytrynowego.

    W osobnym naczyniu ubić białka na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli. Dodać do masy serowej, bardzo delikatnie wymieszać. Masę wylać na przygotowane ciasto.

    Piec około 50-55 minut w temp. 175st. Ostudzić i polukrować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować