Sernik waniliowy z malinami i malinową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać na stolnicę,dodać proszek do pieczenia,utarte żółtka z cukrem,posiekane masło i zagnieść ciasto,podzielić na dwie części w proporcji 1-4,3-4,włożyć do lodówki na 30 minut.
2.Ser przełożyć do miski,dodać budyń,mąkę ziemniaczaną oraz jajka i wymieszać wszystko za pomocą miksera na końcu dodać umyte i osuszone maliny i delikatnie wmieszać do masy serowej.
3.Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno pod koniec ubijania wsypać cukier,delikatnie mieszając łyżką połączyć kisiel z pianą.
4.Formę do pieczenia o wymiarach 24/24 wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić większą część ciasta,nakłuć widelcem,rozłożyć masę serową,a następnie pinkę malinową,na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto,wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni(z termoobiegiem) i piec około 60 minut.
Po przestudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Komentarze