Sernik waniliowy puszysty i delikatny

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Sernik waniliowy puszysty i delikatny to jeden z najdelikatniejszych serników jaki jadłam, delikatny i puszysty. Strukturą i swoją lekkością przypomina suflet. Sernik z dodatkiem puszystych białek i mocno ubitej kremówki, dodatkowo pieczony w kąpieli wodnej. Obłędnie delikatny i rozpływający się.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Składniki na tortownicę 28 cm

    Spód na sernik

    kruche ciasteczka ok. 200 g
    masło 80 g
    Masa serowa

    ser twarogowy Piątnica 1 kg
    jajka 3
    śmietana 30-36 % 400 ml
    cukier drobny kryształ 3/4 szklanki
    masło 100 g
    skrobia ziemniaczana 2 łyżki
    budyń waniliowy 2 łyżki
    olejek migdałowy
    ziarenka z 2 lasek wanilii
    cukier wanilinowy 16 g
    szczypta soli
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik waniliowy puszysty i delikatny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:

    Arkusz papieru do pieczenia zaciskamy na obręczy, natomiast boki uszczelniamy folią aluminiową. Dodatkowo boki tortownicy możemy obłożyć papierem do pieczenia, który smarujemy niewielką ilością masła, aby papier przykleił się do folii. Masło na spód i do masy serowej umieszczamy w osobnych miseczkach, rozpuszczamy i studzimy. Ciasteczka lub herbatniki umieszczamy w malakserze i mielimy na piasek. Dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy do połączenia składników. Następnie przekładamy na spód formy i ugniatamy formując spód ciasta. Pieczemy przez 10 minut w temperaturze 190 °C, studzimy.
    Składniki na sernik powinny mieć temperaturę pokojową ( poza kremówką, powinna być mocno schłodzona ). Laski wanilii przepoławiamy i wydrążamy ziarenka. Składniki na masę serową umieszczamy w misie robota kuchennego tj. ser twarogowy, żółtka, cukier, mąkę, suchy budyń, ziarenka wanilii, cukier wanilinowy, parę kropki aromatu migdałowego, wystudzone masło i miksujemy do połączenia składników. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Zimną śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy serowej śmietankę i białka naprzemiennie ubijając na najniższych obrotach miksera.
    Tortownicę umieszczamy w naczyniu żaroodpornym lub większej formie. Zalewamy gorącą wodą do połowy wysokości tortownicy. Masę serową przekładamy na wcześniej zapieczony spód, wyrównujemy wierzch. Pieczemy w temperaturze 170 °C przez 70-90 minut, aż się zetnie na środku, a wierzch się lekko zarumieni. Upieczony sernik wyjmujemy z wody i studzimy na kratce. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

Porady

*Mój sernik podczas pieczenia troszkę urósł przez co pojawiły się drobne pęknięcia. Natomiast podczas studzenia ładnie się wyrównał, a pęknięcia były praktycznie nie widoczne. Piekłam sernik w wcześniej rozgrzanym piekarniku góra/dól bez termoobiegu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować