Sernik waniliowy na kruchym spodzie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Po prostu doskonały! Rozpływa się w ustach, zachwyca aromatem i kruchym spodem. Doskonały do popołudniowej kawy, jako deser po niedzielnym lub Wielkanocnym obiedzie. Dla mnie bomba!

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    - 20 dag mąki,
    - 10 dag cukru pudru,
    - 10 dag schłodzonego masła,
    - 2 łyżki śmietany,
    - 2 jajka.
    Masa serowa:
    - 50 dag białego sera,
    - 5 jajek,
    - 10 dag masła,
    - 20 dag cukru pudru,
    - opakowanie cukru waniliowego,
    - łyżeczka esencji waniliowej,
    - łyżka mąki ziemniaczanej,
    - szczypta soli,
    - ewentualnie 2 łyżki rodzynek.
    Ponadto:
    - 5 dag mlecznej czekolady,
    - 2 łyżki śmietanki kremówki,
    - masło i bułka tarta do formy.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Kruche ciasto Desery

Sernik waniliowy na kruchym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy ciasto: Składniki zagniatamy, formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez około 30 minut (czas chłodzenia się ciasta wykorzystujemy na przygotowanie masy serowej). Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie i przekładamy do tortownicy o średnicy 26 cm wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C, podpiekamy ciasto 10 minut.
  • 2. Przygotowujemy masę serową: Ser mielimy lub przecieramy przez gęste sito. Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy żółtka z 5 jaj, esencję i cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną i zmielony twaróg oraz ewentualnie 2 łyżki namoczonych rodzynek, dokładnie mieszamy.
    Schłodzone białka z 5 jaj ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę z białek delikatnie łączymy z masą serową.
  • 3. Masę serową wylewamy na podpieczony spód. Pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 st.C. Studzimy.
  • 4. Czekoladę mleczną rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Stopioną czekoladę łączymy z kremówką i polewamy nią ostudzone ciasto tworząc strużki.

Porady

Schłodzone wcześniej białka łatwiej ubijemy na sztywną pianę. Do masy serowej można dodać ziarenka wyskrobane z 1 laski wanilii - sernik będzie wykwintniejszy. Sernik można także polać białą czekoladą lub oprószyć cukrem pudrem. Jeżeli dodajemy rodzynki warto wcześniej namoczyć je nie tylko w wodzie, ale np. w wódce lub rumie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Ser biały Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować