Sernik rafaello

4.5 (185 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Delikatny, wilgotny sernik otulony kokosem. Kokosowy jest tu kruchy spód i bezowa czapa.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto na spód:
    100 g mąki
    50 g wiórek kokosowych
    50 g cukru pudru
    50 g masła lub margaryny
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 jajko
    1 żółtko

    Masa serowa:
    450 g białego mielonego sera ( dałam 450 g opakowanie Dr Oetkera)
    150 g cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1 łyżka z czubkiem budyniu śmietankowego w proszku
    3/4 szklanki mleka (200 ml)
    1/2 szklanki oleju
    1 jajko
    2 żółtka

    Beza kokosowa:
    3 białka
    100 g cukru pudru
    100 g wiórek kokosowych
    1 płaska łyżka mąki pszennej
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Serniki Ciasto kokosowe Desery Beza

Sernik rafaello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ciasto: Wszystkie składniki umieścić razem w misce, zagnieść ciasto. Wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 24 cm. Piec ok. 15-18 minut w 180°C.
    2. Masa serowa: Do białego sera dodać cukier, cukier waniliowy, budyń, olej, jajko i żółtka. Krótko zmiksować (ok. 1-2 minuty). Dodać mleko bardzo krótko zmiksować. Wylać na podpieczony spód, masa jest bardzo rzadka. Piec ok. 50 minut w 180°C.
    3. Beza kokosowa: Białka krótko ubić (ok. 1 minuty), dodać cukier, ubić na sztywno. Dodać mąkę i wiórki kokosowe, wymieszać. Delikatnie wyłożyć na gorący sernik, wyrównać. Piec jeszcze 15- 20 minut w 180°C. Dobrze schłodzić, posypać cukrem pudrem

Porady

Sernik najlepszy jest dobrze schłodzony.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować