Sernik puszysty jak chmurka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie wykładamy. Użyłam blachy o wym. 25 x 35.
Piekarnik nagrzewamy do 220°C.
2.Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, dodawać po kilka łyżek zmielonego twarogu i stale ucierać do wyczerpania sera. Dodać przestudzone roztopione masło, obie przesiane mąki, mleko i ekstrakt/aromat waniliowy. Wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, do ubitej piany stopniowo po 1-2 łyżki dodawać cukier, dalej ubijać do wyczerpania cukru (po każdym dodaniu cukru ubijać około 30-60 sekund). Piana powinna być bardzo sztywna. Pianę dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy, następnie przekładamy do formy.
3.Pieczemy 5 minut w 220°C (bez termoobiegu), otwieramy piekarnik i oddzielamy ostrym nożem brzegi masy od blachy. Obniżamy temperaturę do 180 °C. Pieczemy 30 minut, następnie uchylamy piekarnik na 15 minut i i pieczemy ciasto w takim uchylonym piekarniku. Po upływie tego czasu delikatnie zamykamy piekarnik i pieczemy kolejne 15-20 minut w 180 °C. Sernik studzimy w piekarniku, przestudzony wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Zimny posypujemy cukrem pudrem lub polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.
Komentarze