Wszyscy bardzo lubią serniki. Ten serniczek jest bardzo lekki i przykryty ptasim mleczkiem.
1 godz. 30 min
Dla 9 osób
Łatwy
Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
2 żółtka
150 g masła
4 łyżki cukru
500 g sera białego ( wiaderko )
5 jajek
300 g śmietany 30 % ( ubić na sztywno )
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki maki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
7 łyżek cukru
100 g masła ( miękkiego )
sok z połowy cytryny
Sernik puchaty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę z proszkiem wysiekać z zimnym masłem. Dodać cukier, żółtka i zagnieść ciasto . Wykleić ciastem foremkę i pozostawić w lodówce na 20 min.
2.Żółtka z cukrem ubić na puch. Dodać masło i dalej ubijać. Następnie stopniowo dodawać ser i w dalszym ciągu miksować. Dodać mąki z proszkiem i sok z cytryny.
Białka ubić usztywniając łyżką cukru.
Śmietankę ubić na sztywno.
Delikatnie połączyć wszystko używając szpatułki.
Masę wyłożyć na ciasto.
Pieczenie 180 stopni - 70 min.
Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Komentarze