SERNIK PRZEKŁADANY PIERNIKIEM Z MUSEM PIERNIKOWYM Z ORZECHAMI LASKOWYMI

4.51 (148 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pełen aromatów zbliżających się świąt sernikopiernik z musem piernikowym i całymi orzechami laskowymi.

Składniki:

  • Ciasto:

    mąka 2 i 1/2 szkl.
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka
    cukier wanilinowy 1 op.
    kakao naturalne 1 łyżeczka
    miód 1 łyżka
    przyprawa do piernika 1 łyżka
    jaja 2 szt.
    masło 125 gram
    śmietana kwaśna gęsta 3 łyżki
    cukier kryształ 4 łyżki
    Masa serowa:

    twaróg półtłusty lub tłusty 1 kg. ( może być w kostkach )
    jaja 5 szt.
    śmietana kwaśna gęsta 5 łyżek
    cukier puder 6 łyżek
    sok z cytryny 1 łyżka
    mąka 3 łyżki
    Mus:

    czekolada mleczna z orzechami 2 tabliczki
    śmietana kremówka 200 ml.
    białka z 2 jaj
    przyprawa do piernika 1 łyżka
    masło 1 łyżka
    żelatyna 1 łyżka
    woda ciepła 3 łyżki
    Dodatkowo:

    masa kajmakowa 300 gram
    kakao do oprószenia ciasta
Wystaw ocenę:

4.51 (148 ocen)

Sernik przekładany piernikiem z musem piernikowym z orzechami laskowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-04f4ac9 1. Ciasto: Wszystkie składniki ze sobą wymieszać i zagnieść ciasto.
    Podzielić na 2 równe części. Wstawić do lodówki.
  • image-0895iie 2. W dużej misce umieścić twaróg i pozostałe składniki. Wymieszać i zmiksować blenderem ręcznym, aż nie będzie grudek.
  • image-1cs2shu 3. Ciasto rozwałkować. Blachę małą kwadratową wyłożyć pergaminem. Jeden placek wyłożyć na blachę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec ok. 10 min., aż się zarumieni. Wyciągnąć i odstawić. Blachę ponownie wyłożyć pergaminem i wyłożyć drugi placek ciasta. Na ciasto wylać sernik. Wstawi o piekarnika 170 stopni na ok. 40 min.m, z kąpielą wodną ( najlepiej wlać gorącą wodę do dużej blachy i wstawić pod ciasto ).
  • image-0n4kygn 4. Mus: Czekoladę rozdrobnić i wrzucić do miski razem z masłem i przyprawą do piernika. Na gaz wstawić garnek z wodą, na to miskę z czekoladą. Gotując na małym ogniu czekamy, aż się rozpuści czekolada.
    Białka ubić na sztywną pianę. W osobnej misce ubić śmietankę kremówkę.
  • image-17a00rs 5. Do ubitych białek dodajemy czekoladę. Delikatnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Następnie dodajemy ubita śmietanę. Na sam koniec żelatynę rozpuszczamy w wodzie, czekamy, aż spęcznieje i podgrzewamy, aż się rozpuści ( nie może dojść do wrzenia, bo straci właściwości żelujące ). Dodajemy do musu i dokładnie, energicznym ruchem mieszamy.
  • image-204xsrt 6. Na ostygnięty sernik wykładamy drugą placek ciasta, smarujemy masą kajmakową. Na to mus i wstawiamy na co najmniej 2 dni dni do lodówki. Wierzch posypać kakao.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Czekolada Orzechy Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_2-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować