twaróg półtłusty lub tłusty 1 kg. ( może być w kostkach )
jaja 5 szt.
śmietana kwaśna gęsta 5 łyżek
cukier puder 6 łyżek
sok z cytryny 1 łyżka
mąka 3 łyżki
Mus:
czekolada mleczna z orzechami 2 tabliczki
śmietana kremówka 200 ml.
białka z 2 jaj
przyprawa do piernika 1 łyżka
masło 1 łyżka
żelatyna 1 łyżka
woda ciepła 3 łyżki
Dodatkowo:
masa kajmakowa 300 gram
kakao do oprószenia ciasta
Sernik przekładany piernikiem z musem piernikowym z orzechami laskowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Wszystkie składniki ze sobą wymieszać i zagnieść ciasto.
Podzielić na 2 równe części. Wstawić do lodówki.
2.W dużej misce umieścić twaróg i pozostałe składniki. Wymieszać i zmiksować blenderem ręcznym, aż nie będzie grudek.
3.Ciasto rozwałkować. Blachę małą kwadratową wyłożyć pergaminem. Jeden placek wyłożyć na blachę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec ok. 10 min., aż się zarumieni. Wyciągnąć i odstawić. Blachę ponownie wyłożyć pergaminem i wyłożyć drugi placek ciasta. Na ciasto wylać sernik. Wstawi o piekarnika 170 stopni na ok. 40 min.m, z kąpielą wodną ( najlepiej wlać gorącą wodę do dużej blachy i wstawić pod ciasto ).
4.Mus: Czekoladę rozdrobnić i wrzucić do miski razem z masłem i przyprawą do piernika. Na gaz wstawić garnek z wodą, na to miskę z czekoladą. Gotując na małym ogniu czekamy, aż się rozpuści czekolada.
Białka ubić na sztywną pianę. W osobnej misce ubić śmietankę kremówkę.
5.Do ubitych białek dodajemy czekoladę. Delikatnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Następnie dodajemy ubita śmietanę. Na sam koniec żelatynę rozpuszczamy w wodzie, czekamy, aż spęcznieje i podgrzewamy, aż się rozpuści ( nie może dojść do wrzenia, bo straci właściwości żelujące ). Dodajemy do musu i dokładnie, energicznym ruchem mieszamy.
6.Na ostygnięty sernik wykładamy drugą placek ciasta, smarujemy masą kajmakową. Na to mus i wstawiamy na co najmniej 2 dni dni do lodówki. Wierzch posypać kakao.
Komentarze