Sernik po upieczeniu jest równiutki, nie ma popękanego wierzchu i bardzo dobrze się kroi. Sernik Pina Colada jest umiarkowanie słodki, więc osoby lubiące bardzo słodkie ciasta powinny dosłodzić masę serową cukrem pudrem.
Składniki:
(forma o średnicy 28 cm)
masa serowa:
1 kg sera twarogowego (u mnie Hanusi z Mlekovity)
1 puszka słodzonego mleka skondensowanego (bez 50 ml)
400 ml gęstego mleczka kokosowego (górna jego część)
puszka ananasa (560 g)
5 jaj
2 żółtka
2 łyżki likieru kokosowego lub innego alkoholu (opcjonalnie)
250 g serka mascarpone
3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
spód pod sernik:
250 g herbatników
70 g wiórków kokosowych
100 g masła
polewa na sernik:
100 ml śmietany 30% lub 36%
50 ml słodzonego mleka skondensowanego
Sernik pina colada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Herbatniki rozdrobnić w blenderze, dodać roztopione masło i wiórki kokosowe. Powstałą dość sypką masą wyłożyć i wyrównać łyżką dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
2.Do sera dodać serek mascarpone, mleko skondensowane i mąkę ziemniaczaną, wszystko delikatnie zmiksować, dodając stopniowo po jednym jajku i żółtku.
Następnie dodać rozdrobnione blenderem ananasy bez syropu, mleczko kokosowe (tylko gęstą jego część) oraz ewentualnie likier kokosowy. Wszystko delikatnie zmiksować.
3.Masę serową (jest dość rzadka) wylewać powoli chochlą na spód z ciasteczek. Masy jest bardzo dużo i piec w formie o średnicy co najmniej 28 cm inaczej się nie zmieści. Sernik podczas pieczenia zbytnio nie zwiększa swojej objętości.
4.Piec w nagrzanym do 180 stopni C 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec jeszcze 100 minut. Po upływie tego czasu sernik posmarować wymieszaną z podanych składników polewą i piec jeszcze około 15 - 20 minut.
5.Sernik lekko wystudzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, następnie wyjąć i całkowicie wystudzony wstawić do zastygnięcia do lodówki. Taki sernik najlepiej podawać dopiero na drugi dzień, dobrze schłodzony.
Komentarze