Sernik ten jest szybki do zrobienia, bo zamiast klasycznego spodu używamy herbatników. Smak wzbogaca dodatek powideł śliwkowych i dużej ilości skórki pomarańczowej.
1 godz. 30 min
Składniki:
*foremka 24*24 cm
Składniki:
duża paczka herbatników
1 słoiczek powideł śliwkowych
700 g sera z kostki
6 żółtek
180 g masła
1/2 szklanki cukru
100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
1 torebka budyniu waniliowego
na polewę:
125 g masła
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki kakao
2-3 łyżki wrzątku
kolorowa posypka cukrowa
Sernik powidlak na herbatnikach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ser zmielić w maszynce od mięsa minimum dwukrotnie. Masło utrzeć z cukrem na puch, następnie nadal ucierając dodawać po żółtku. Dodawać po łyżce sera i proszek budyniowy. Na koniec dodać skórkę pomarańczową i wymieszać. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie rozłożyć herbatniki i posmarować je powidłami. Wylać masę serową i piec około godziny w 170*C. Wystudzić.
2.Składniki polewy zagotować i cały czas mieszając wystudzić (polewa zacznie gęstnieć kiedy będzie zimna). Wystudzony sernik polać polewą i posypać posypka cukrową.
Komentarze