Sernik świąteczny z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.wykonanie
Przesianą mogę wysypać na stolnicę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę, cukier i jajko zagnieść ciasto. Tortownicę wykładamy papierem na nią rozkładamy ciasto kruche,nakłuwamy widelcem posypujemy bułką tarką władamy do zamrażalki na pol godziny
2.Masa serowa
Masło rozpuszczamy w rondelku odstawiamy do przestygnięcia.
Białka oddzielić od żółtek,ubić pianę na sztywno dodając pod koniec ubijania 1/3 szkl cukru.Twaróg, żółtka, mleko,cukier palmowy aromat i cukier waniliowy,Sernik-Fix ,ostudzone masło dokładnie zmiksować. Dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Masę wylać na przygotowaną wcześniej ciasto.
3.Wstawić do rozgrzanego piekarnika .Sernik piec w temp 180stopni przez około 60-70 min. Kiedy sernik będzie upieczony pozostawić w środku przez około 20 minut oczywiście wyłączamy piekarnik
4.W 500 ml wody rozpuścić dwie galaretki.
Tężejącą galaretkę wylać na zimny sernik pozostawić do zastygnięcia najlepiej na noc.
Sernik jest bardzo puszysty lekki w smaku .
Komentarze