Sernik śmietankowy z pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na stolnicę wysypać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Margarynę pokroić w kostkę dodać do mąki, posiekać.
Następnie zrobić dołek , dodać żółtka, cukier, zagnieść szybko ciasto, dobrze wyrobić.
Blachę do ciasta o wymiarach 25x30 cm, wysmarować tłuszczem.
Wylepić formę ciastem, włożyć do lodówki.
2.Masa serowa :
Sery i śmietanę, dobrze zmiksować, dodać pozostałe składniki, wymieszać mikserem.
Następnie dodać rodzynki, wymieszać.
Wylać masę serową na ciasto, włożyć do piekarnika, piec 40 minut w 180 stop
3.Pianka:
Ubić pianę na sztywno, dodać cukier, dalej ubijać.
Wyjąć ciasto z piekarnika, wyłożyć pianę na cieście, widelcem zrobić rowki, posypać posypką cukierkową, zapiec.
Komentarze