sernik śmietankowy z czekoladą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Kwintesencja delikatności :)) Prosty i szybki, polecam :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • spód:
    160 gramów herbatników typu petitki
    2 kopiaste łyżki kakao
    90 gramów stopionego masła
    masa serowa:
    700 - 750 gramów twarogu (może być wiaderkowy, pod warunkiem, że będzie miał powyżej 10% tłuszczu)
    7 jaj
    200 gramów cukru pudru
    1 kopiasta łyżka cukru waniliowego
    2 łyżki budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (z małą górką)
    130 gramów śmietany kwaśnej 18%
    120 gramów śmietanki kremówki 30%
    polewa czekoladowa:
    150 gramów gorzkiej czekolady
    40 gramów masła
    2 łyżki śmietanki kremówki 30%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik śmietankowy z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasteczka rozkruszamy na piasek, możemy to zrobić w malakserze albo włożyć do grubszego woreczka i zmiażdżyć wałkiem. Dosypujemy kakao i przesiewamy wszystko razem.

    Masło roztapiamy i ciepłe mieszamy z ciasteczkami i kakao.


    Spód tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy masą ciasteczkową, dociekając i wyrównując powierzchnię. Podpiekamy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, następnie schładzamy do uzyskania temperatury pokojowej.

    Jaja ubijamy z cukrami na puszystą masę, dodajemy twarożek, śmietanki, budyń, miksujemy wszystko na gładką masę ( do połączenia składników, nie za długo, gdyż sernik zbytnio nam się zapowietrzy). Masę serową (będzie dość rzadka) wykładamy na ciasteczkowy spód, wyrównujemy powierzchnię. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni (funkcja góra - dół), pieczemy 25 minut, następnie obniżamy temperaturę do 150 minut, pieczemy około 40 minut, a potem znów obniżamy temperaturę do 130 stopni i pieczemy jeszcze około 30 minut. Przez 40 minut i oczywiście w trakcie pieczenia nie otwieramy drzwiczek piekarnika ! Po tym czasie uchylamy lekko drzwiczki, studzimy w ten sposób przez kolejne 30 minut, potem wyjmujemy na blat i zostawiamy do całkowitego schłodzenia.

    Czekoladę rozpuszczamy z masłem i śmietanką w kąpieli wodnej, mieszamy do połączenia składników, lekko schładzamy, wylewamy na sernik, wygładzamy, wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.

Porady

Do sernika możemy również dodać rodzynki i skórkę pomarańczową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Ser biały Śmietana Śmietanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować