Sernik nektarynkowy z pistacjową kruszonką

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Sernik nektarynkowy z pistacjową kruszonką

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - herbatiniki maślane (spód): 1 szklanka
    - pistacje (niesolone i podpieczone - spód): 2 łyżki
    - olej canola (spód): 1 łyżka
    - cukier (kruszonka): 0.5 szklanki
    - woda (kruszonka): 0.33 szklanki
    - pistacje (niesolone, podpieczne i posiekana - kruszonka): 0.25 szklanki
    - nektarynki (obranych, pokrojonych na kawałki, bez pestek - sos): 2 szklanki
    - cukier (sos): 2 łyżki
    - sok z limonki (sos): 1 łyżeczka
    - nektarynki (obranych, pokrojonych na kawałki, bez pestek - masa serowa): 2 szklanki
    - cukier (masa serowa): 1 szklanka
    - cukier (masa serowa): 1 łyżka
    - chudy serek wiejski (masa serowa): 50 dekagramów
    - chudy serek kremowy (masa serowa): 35 dekagramów
    - mąka kukurydzianka (masa serowa): 0.25 szklanki
    - kwaśna śmietana (masa serowa): 1 szklanka
    - ekstrakt waniliowy (masa serowa): 1.5 łyżeczki
    - białka z dużych jaj (masa serowa): 2 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik nektarynkowy z pistacjową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzać piekarnik do 160C. Owinąć od zewnątrz spód i boki tortownicy folią aluminiową, lekko natłuścić. Zmiksować herbatniki z pistacjami, dodać olej, zmiksować. Powstałą mieszankę wsypać na przygotowane dno tortownicy i ubić mocno, by powstał spód i boki do wysokości ok. 2cm. W małym rondelku wymieszać 2 szklanki przygotowanych nektarynek z 1 łyżką cukru. Przykryć i gotować na małym ogniu przez ok. 5 minut, aż cukier się rozpuści. Odkryć i gotować jeszcze ok. 5 minut, sos zgęstnieje. Wystudzić. Zmiksować serek wiejski, dodać wystudzone nektarynki, pozostałą szklankę cukru, serek kremowy i mąkę kukurydzianą. Miksować do połączenia składników w gładką masę. Dodać śmietanę, wanilię, białka i jajko. Zmiksować do połączenia składników. Gotową masę serową wlać do przygotowanej formy. Piec w kąpieli wodnej, w temperaturze 160C przez ok. 50 minut. Kiedy sernik jest gotowy, należy wystudzić go pozostawiając w piekarniku, przy otwartych drzwiczkach przez ok. 1 godzinę. Następnie wyjąć formę z kąpieli wodnej, oddzielić nożem brzeg ciasta od formy zdjąć folię. Wystudzić ciasto w temperaturze pokojowej, następnie schłodzić w lodówce przez min. 8 godzin.
  • 2. Przygotować kruszonkę: natłuścić papier do pieczenia. W małym rondelku wymieszać pół szklanki cukru i 1/3 szklanki wody i gotując na średnim ogniu, doprowadzić do wrzenia. Dotować jeszcze przez minutę, do rozpuszczenia cukru, następnie jeszcze 4 minuty, do zezłocenia. Zdjąć z ognia i delikatnie wmieszać 1/4 szklanki pokrojonych pistacji. Szybko wylać i rozprowadzić mieszankę na przygotowanym papierze do pieczenia. Gdy całkowicie wystygnie połamać na kawałeczki. Przygotowaną kruszonką posypać sernik.
  • 3. Przygotować sos: wymieszać 2 szklanki posiekanych nektarynek, 2 łyżki cukru i sok z lemonki, zmiksować na gładki sos. Podawać z sernikiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować