Sernik New York

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Sernik zachwyca smakiem wynikającym z połączenia nuty serowej z kakaowym ciastem oraz polewy czekoladowej!

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • MASA SEROWA:
    - twaróg półtłusty: 250 gramów
    - twaróg półtłusty śmietankowy: 250 gramów
    - mascarpone: 250 gramów
    - żółtko: 6 sztuk
    - białko: 6 sztuk
    - śmietana kremówka: 150 mililitrów
    - śmietana 18%: 100 gramów
    - sól: 1 szczypta
    - sok z cytryny: 1 łyżka
    - otarta skórka z cytryny: 1 łyżka
    - cukier: 220 gramów
    - mąka kukurydziana: 2 łyżki
    CIASTO:
    - herbatniki petit beurre: 220 gramów
    - kakao: 1 łyżka
    - miękkie lub stopione i ostudzone masło: 150 gramów
    - cukier drobny: 3 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik new york - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki rozdrabniamy na "pył" za pomocą malaksera, dodajemy kakao, cukier oraz masło i zagniatamy, a następnie wyklejamy ciastem tortownicę aż bo brzegi. Wstawiamy do lodówki lub zamrażalnika, z czego ja wolę tę drugą wersję. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
    Ser rozdrabniamy za pomocą blendera. Dodajemy żółtka, kremówkę, kwaśną śmietanę, sól, cukier, mąkę i dalej wszystko mieszamy za pomocą blendera. W osobnym naczyniu ubijamy pianę z białek. Do masy serowej dodajemy sok z cytryny, otartą skórkę oraz ubitą pianę z białek. Całość dokładnie mieszamy i przelewamy do tortownicy wyklejonej ciastem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 1 godziny i 15 minut, nie otwierając drzwiczek. Po tym czasie piekarnik wyłączamy i pozostawiamy sernik przez godzinę w piekarniku. Następnie wyjmujemy sernik na kratkę.
    Rozpuszczamy białą czekoladę w kąpieli wodnej (do garnuszka wlewamy trochę wody i wstawiamy na kuchnię, ustawiamy na nim metalową miskę, do której wrzucamy połamaną czekoladę i mieszając doprowadzamy do rozpuszczenia), a w międzyczasie dodajemy 120-150ml kremówki, cały czas mieszając. Studzimy, a następnie przekładamy masę czekoladową na środek sernika (mój wyrósł tak wysoko, że pozwoliłam sobie lekko wyciąć środek i dzięki temu czekolada spoczęła w małym "wulkanie"). W drugiej misce rozpuszczamy mleczną czekoladę z 30ml kremówki, a następnie od środka rysujemy kółka. Po czym za pomocą wykałaczki od środka tworzymy falistymi ruchami coś na wzór mozaiki. Sernik po wystudzeniu chowamy do lodówki i podajemy wyłącznie schłodzony!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.39 (189 ocen)

Sernik

To może cię zainteresować