Sernik new york - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Herbatniki rozdrabniamy na "pył" za pomocą malaksera, dodajemy kakao, cukier oraz masło i zagniatamy, a następnie wyklejamy ciastem tortownicę aż bo brzegi. Wstawiamy do lodówki lub zamrażalnika, z czego ja wolę tę drugą wersję. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
Ser rozdrabniamy za pomocą blendera. Dodajemy żółtka, kremówkę, kwaśną śmietanę, sól, cukier, mąkę i dalej wszystko mieszamy za pomocą blendera. W osobnym naczyniu ubijamy pianę z białek. Do masy serowej dodajemy sok z cytryny, otartą skórkę oraz ubitą pianę z białek. Całość dokładnie mieszamy i przelewamy do tortownicy wyklejonej ciastem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 1 godziny i 15 minut, nie otwierając drzwiczek. Po tym czasie piekarnik wyłączamy i pozostawiamy sernik przez godzinę w piekarniku. Następnie wyjmujemy sernik na kratkę.
Rozpuszczamy białą czekoladę w kąpieli wodnej (do garnuszka wlewamy trochę wody i wstawiamy na kuchnię, ustawiamy na nim metalową miskę, do której wrzucamy połamaną czekoladę i mieszając doprowadzamy do rozpuszczenia), a w międzyczasie dodajemy 120-150ml kremówki, cały czas mieszając. Studzimy, a następnie przekładamy masę czekoladową na środek sernika (mój wyrósł tak wysoko, że pozwoliłam sobie lekko wyciąć środek i dzięki temu czekolada spoczęła w małym "wulkanie"). W drugiej misce rozpuszczamy mleczną czekoladę z 30ml kremówki, a następnie od środka rysujemy kółka. Po czym za pomocą wykałaczki od środka tworzymy falistymi ruchami coś na wzór mozaiki. Sernik po wystudzeniu chowamy do lodówki i podajemy wyłącznie schłodzony!
Komentarze