Sernik na zimno z jagodową wkładką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dwie galaretki rozpuścić w 2,5 szklanki gorącej wody, odstawić w chłodne miejsce. Głębokie, okrągłe naczynie (o śr.17cm) wyłożyć folią spożywczą i przelać galaretkę. Do stężałej galaretki wsypać połowę umytych i przebranych jagód. Delikatnie przemieszać i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
2.Pozostałą galaretkę rozpuścić w szklance wody i wstawić do lodówki, by stężała. Serki zmiksować z cukrem pudrem, dodać ubitą na sztywno śmietanę. Na koniec połączyć z tężejącą galaretką.
3.Na dnie okrągłej tortownicy (o śr.22 cm) poukładać biszkopty. Na środku wyłożyć do góry dnem miseczkę z galaretką i jagodami. Zdjąć folię. Dookoła galaretki powykładać masę śmietanowo-serową, wyrównać. ( U mnie masa nie zakrywała galaretki ). Na wierzch powtykać pozostałe jagody. Zostawić do stężenia na 3-4 godziny (a najlepiej na całą noc ). Smacznego!
Komentarze